Bachata táncoktatás | Salsa Vagabundo

Bachata Táncoktatás

Ha vonzanak a latinos, fiatalos utcatáncok vagy csak a nőies mozgásodon szeretnél csiszolni a bachata kitűnő választás lehet számodra.

A Bachata élmény

A Bachata egyedülálló előnye, hogy élvezhető, vagyis táncolható szintre fejlesztése viszonylag egyszerűen és hamar kivitelezhető.

Igazi "csajos" tánc

Ha vonzanak a "csajos", latinos, fiatalos utcatáncok vagy csak a nőies mozgásodon szeretnél csiszolni a bachata kitűnő választás lehet számodra.

Egyszerűen tánc

Nincs kötelezettség, választhatsz, hogy a táncórákért óránként szeretnél fizetni, vagy olcsóbb, több alkalmas bérletet is váltasz foglalkozásainkra.

Nincs dresscode

Az órákon nagyon fontos a kényelmes viselet, ami mindenkinek mást jelent, a lényeg, hogy jól érezd magad a ruhádban. Váltócipő ajánlott.

Miért jó a bachata?

A táncosok vezetés-követésen alapuló kommunikációja elsőrangú fontossággal bir, azonban ezzel egyidőben mindkét fél nagyobb szabadságot élvez önmaga kifejezésében.

A tanulási folyamat egyszerű, könnyen követhető és elsajátítható. Természetesen erre a táncra is igaz az, hogy ahhoz, hogy tényleg magas szinten űzd, ahhoz rengeteg időt és energiát kell beleadnod.

A bemelegitést követően átnyergelünk a Bachata ritmusvilágába. Elsajátitjuk az alaplépéseket, minden órán tanulva valami újdonságot, újabb kihivásokkal szembesülve. Az alaplépések esszenciálisak, a bachata helyes elsajátításához, ugyanis meghatározzák az alapritmust, és annak későbbi variációit egyaránt, melyet a zeneiség fog meghatározni. Megtanulunk bachata táncosként járni, irányt váltani és ha ez még nem lenne elegendő, ezt a partnerünkkel folyamatos kommunikációval, vele összhangban végrehajtani. Viszont míg magunk nem sajátítottuk el a szükséges tudást, addig nem kommunikálhatjuk le vagy követhetjük azt.

Az alaplépéseket követően végre párokba állhatunk és nem koreográfián, hanem sokkal inkább improvizáción alapuló formagyakorlatokat, vagy ha úgy tetszik figurákat tanulunk, melyek számtalan variációban végrehajthatóak. Ezen variációnak mindössze a lány követése (vezethetősége) és a fiú vezetése (kommunikációjának tisztasága) és kreativitása szabhat határt.

Párcsere

Az órát a tanultakat eleinte együtt, majd külön-külön páronként gyakoroljuk, saját énünket hangulatunkat, önbizalmunkat, vagy annak hiányát belevíve a táncba. A dominikai bachataban nincs olyan, mint a kubai salsa Roueda de Casino-ja, ezért az órát rendszeres párváltások tarkítják. Itt külön szeretnénk felhivni a figyelmet, hogy igen, mindenki párt cserél.

A párváltásoknak több oka is van, azonban ezek közül talán a legfontosabb, hogy ez a lehető legeredményeseb és leggyorsabb fejlődés záloga. Ezen felül az órát pár nélkül látogatók is szeretnének fejlődni és táncolni. Amennyiben külön szeretnél tanulni, lehetőség van rá magánóra keretében, azonban ennek azonan a költsévonzata nyilván lényegesen magasabb.

Az órákon tehát párt cserélünk, aki párral jön abban a szerencsében részesül, hogy a kedvesével bátran gyakorolhatja otthon az órán tanultakat. Fontos megjegyezni, hogy a táncos akkor fejlődik, ha minél több partnerrel gyakorolja ugyanazt a figurát, figurasort, technikát, és díszítést, elvégre mind különbözőek vagyunk, különböző képpen reagálunk ugyanarra az adott szituációra. Épp ilyen összetett a páros tánc is. Mindig ugyanazzal a partnerrel táncova magas szintre fejleszthető ez a kommunikáció, de csak az adott partnerrel fog működni.

A fix páros gyakorlás abban az esetben bírhat jelentőséggel, ha egy show táncos pár a nehéz formagyakorlatok végrehajtását a maximális pontosságra és látványvilágra szereté csiszolni. Nem működik azonban abban az esetben, ha egy nyilt baráti közösség tagjaként táncosként látogatjuk a bulikat. A Salsa Vagabundo által oktatott élménytáncoknak a lényege az, hogy számos partnerrel gyakorolhassuk és élvezhessük a számtalan különleges műfaj sajátosságát, ezáltal részese lehessünk egy az egész világot szorosan átölelő táncélménynek, a boldogság egy eddig sohasem látott formájának.

Utcatánc

A Bachata dominikai eredetű párostánc, jóllehet az egész dél-Amerikai kontinensen ismerik és méltán örvend magas népszerűségnek. Fokozatosan vált egyre népszerűbbé az Egyesült Államokan, épült e a Standard latin-táncok közé és szerzett mind népesebb rajongótábort, mindeközben átszivárgott Európába is és itt folytatta hódító kötrútját.

Vélemény

Van egy ízig-vérig a táncnak élő, táncban élő Bálint nevezetű fiatalember, tele lelkesedéssel, hatalmas szaktudással a tánc terén, jó pedagógiai érzékkel megáldva, akiből süt a szeretet.

Kedves, Aki olvasod! A száraz tények: van egy terem, van egy oktató, vannak segítők, szól a zene, s megtanítanak táncolni. Ettől senki nem kap kedvet itt táncolni. DE, amit kapsz: van egy barátságos hangulatú házikó, benne egyik szoba táncolásra nagyon szépen kialakítva. Van egy ízig-vérig a táncnak élő, táncban élő Bálint nevezetű fiatalember, tele lelkesedéssel, hatalmas szaktudással a tánc terén, jó pedagógiai érzékkel megáldva, akiből süt a szeretet. Kedves, figyelmes, maximálisan figyel mindenkire. Észre sem veszed, és az egész órát végigmosolygod, annyira magával ragad ez az életöröm, miközben megtanulsz táncolni. Mindegy, hogy a párod nem tud, nem akar veled jönni, mert ő nem szeret táncolni. Nyugodtan jöhetsz egyedül is, mert a fent említett figyelmesség még arra is kiterjed, hogy segítőket szervez be, így mindig mindenkinek van párja az órán. A segítők (Bálinthoz hasonlóan) végtelen kedves fiatalok. És az sem baj, ha hozzám hasonlóan, Te magad már csak lélekben vagy fiatal. Itt a kor nem számít. Az itt élő hangulat ilyen kicsinyes dolgokat eltöröl.

De nekem nem kell hinni! Keresd meg Bálintot, próbálj részt venni az egyik óráján! A fentiekre magadtól is rá fogsz jönni! :-)

Kajári Márta

További vélemények

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél naprakész lenni, tippeket kapni? Iratkozz fel a hírlevelünkre, értesülj elsőként a Vagabundo eseményekről, workshopokról és a hamarosan induló tanfolyamokról. A csoportjainknak természetesen küldünk egyéb tippeket és know-howt is, ezeket az információkat a megfelelő Facebook csoportokban keresd. :)