Fiesta! | Salsa Vagabundo

Fiesta!

A bulik adják meg a tánc igazi ízét. Élmények, szenvedély, udvariasság és figyelem.

Az igazi tánc

Az igazi tánc a táncos bulikban kezdődik, hiába tanulsz hosszú éveken át, igazán jó táncos csak akkor lehetsz, ha kipróbálod magad olyanokkal is, akiket nem ismersz.

Úriemberek

Egy táncos eseményen rendkívül fontos az, hogy egy férfi férfiként viselkedjen. Az udvarias felkéréstől a tánc megköszönéséig valamennyi íratlan szabály betartása kötelező.

Úrihölgyek

A párostáncok során nem mindig a szőke herceg fog felkérni táncolni, ilyenkor mindig tedd fel magadnak a kérdést, miért vagy a buliban? Táncolni jöttél vagy pasizni? Nem mindegy.

Vigyázz a lányra

Egy tánc során a lány odaadóan követi a fiút, így a vezető feladata lesz az, hogy megóvja őt az ütközésektől, úgy terelgesse és kisérje, ahogy a helyzet megkívánja.

Az igazi tánc

A tánctanulás egész folyamata önmagában is élvezetes és örömteli, a társaság és a jó hangulat uralja a légkört. Azonban a fejlődés teljesebb záloga a bulik élménye.

Valódi táncélmény

Az általunk is látogatott táborok kiváló lehetőség a kezdőknek, hogy kipróbálhassák magukat a táncban egy klassz kis tábor keretein belül. Haladó diákjainknak pedig egy jó lehetőség a jobb összekovácsolódásra és az ugrásszerű fejlődésre.

Pozitív hatások

A bulinak számtalan áldásos tulajdonsága ismeretes. A képességek, a tudás, egyensúly reflexek, semmi mással össze nem hasonlitható fejlődésnek indulnak. A tanultak "Húha, ezt így kell, aha!" élményként való megismerése a táncos igazi útja a fejlődés mezején. Nem kell bonyolult figura ahhoz, hogy élvezhessétek az együtt töltött időt. Szociális közösségi élményként, testi kommunikációként a táncos események kiemelt helyet kapnak a társasági igények között.

Egy jó buli után

Mikor éjszaka érsz haza, olyan fáradtan, hogy a tagjaid mozditása szinte lehetetlen feladatnak tűnik, pedig az energiaszinted mint millió áramkör pezseg a bőröd alatt. A szemed lehunyása és az "éjszakai" pihenés megkezdése legalább olyan lehetetlennek hat, mint a puha ágytól elválasztó 3 méter metétele. Ilyen érzés mikor egy igazán jó buliól hazaérve akaratlanul is a füledig ér a szád és biztosan tudod, hogy enélkül többé nem tudsz és nem akarsz élni!

Barátok, haverok, tisztelők és ivócimborák, gyönyörű nők, vidám igényes valódi tartalmas életre áhítozó társaság. Bizony lehetőség az új szerelemre, vagy a meglévővel való kapcsolat magasabb, teljesebb szintre való emelésére. A közös élmények, közös barátok szoros kapocsként fűzik össze a szeretőket valódi társakká.

A buli tehát remek alkalom a tanulásra, ismerkedésre és a bosszantó hétköznapok kapcsán felgyülemlett bosszúságok kieresztésére. Az alkolholos italok, kapcsolatba hozhatók ugyan a bulizással, sőt! Azonban egy táncos buli a bizonyos felső limit bevezetését is szükségessé teszi, ugyanis a masszív befolyásoltság bizonyosan ellehetetleníti a tánc élvezetét. A legszebb, hogy ezt a táncos saját bőrén érzi. A bulik vagy fiesták tehát egyedülálló alkalmat szolgáltatnak agy igényes szórakozásra, melynek nem feltétlenül az alkohol a főszereplője.

Az udvariasságról

"Egy úriember soha nem bánt meg senkit véletlenszerűen."Oscar Wilde

A tánc nem akkor kezdődik, amikor az első lépést lelépik, hanem a felkérésnél. A táncos rendezvényeken és bulikon a fiúk felkérik a lányokat egy (vagy táncstílusonként változó, lehet több is) táncra. Mondanunk sem kell, hogy a felkérések ódivatú "szabad egy táncra" stílusa ma is használatos, pont mint a tánc során, a lányt kézen fogva vezetve kérjük hogy kövessen minket. A tánc végén a táncot megköszönjük, majd keressük a következő partnert.

Egy táncos rendezvényen a legnagyobb sértés otthagyni valakit a parketten, de vannak olyan esetek amikor a helyzet ezt megköveteli. Hölgyeim, vegyétek észre ha a fiú túllép azon a ponton, határozottan engedjétek el és hagyjátok ott. Azt senki nem engedheti meg magának, legyen bármilyen jó táncos, hogy tiszteletlen legyen veletek.

Azonban... a lányok esetében sem nagyon illik (illetve nem célszerű) ránézésre visszautasítani a felkéréseket. Nem mindig a szőke herceg fog felkérni, te pedig táncolni jöttél. Ha egy jó 60-as bácsika felkér téged táncolni és te nemet mondasz, mert szerinted öreg, könnyen lehet, hogy életed egyik legjobb élményét szalasztod el épp. Miért? Mert a bácsika lehet, hogy régebb óta táncol, mint ahogy te megszülettél és olyan rutinnal és kifinomultsággal vezet, amiről mások csak álmodni mernek.

Ha lányként márpedig nem illik visszautasítani a felkérést, akkor fiúként egyenesen tilos! A lányok nem annyit táncolnak, amennyit szeretnének, hanem amennyit felkérik őket. Lehet hogy a lány már fél órája téged néz, tetszik neki, ahogy táncolsz, és szeretne egy számot táncolni veled. Összeszedi minden bátorságát, odasétál hozzád és félve megkérdezi - épp úgy, mint ahogy te is az első alkalommal, emlékszel, ugye? - hogy táncolhat-e veled. Légy férfi, mert az este nem csak rólad szól.

Figyelj a lányra

A táncos bulikban a férfi vezet, ezáltal őt terheli a felelősség is, hogy koordinálja a lánnyal frissen kialakított kétfős világukat a táncparketten. Figyelj arra, hogy merre fogtok lépni, mi az a figura amit megengedhetsz magadnak, de főleg, hogy mi az a figura, amit megengedhetsz a lánynak. Nem célszerű a leendő randidat belevezetni egy másik párba és monoklival hazaküldeni, ugye? Főleg egy nagyobb rendezvényen, ahol aztán van tömeg.

Még egy dolog. A lány veled táncol. Lehetsz nagyon jó, bizonyíthatod is, de vele foglalkozz. Azoktól akik nem figyelnek a partnerükre - egy igazi kubai buliban - úgy lenyúlják a lányt, mint a sicc - és Ő biztosan nem fogja bánni.

Vélemény

Van egy ízig-vérig a táncnak élő, táncban élő Bálint nevezetű fiatalember, tele lelkesedéssel, hatalmas szaktudással a tánc terén, jó pedagógiai érzékkel megáldva, akiből süt a szeretet.

Kedves, Aki olvasod! A száraz tények: van egy terem, van egy oktató, vannak segítők, szól a zene, s megtanítanak táncolni. Ettől senki nem kap kedvet itt táncolni. DE, amit kapsz: van egy barátságos hangulatú házikó, benne egyik szoba táncolásra nagyon szépen kialakítva. Van egy ízig-vérig a táncnak élő, táncban élő Bálint nevezetű fiatalember, tele lelkesedéssel, hatalmas szaktudással a tánc terén, jó pedagógiai érzékkel megáldva, akiből süt a szeretet. Kedves, figyelmes, maximálisan figyel mindenkire. Észre sem veszed, és az egész órát végigmosolygod, annyira magával ragad ez az életöröm, miközben megtanulsz táncolni. Mindegy, hogy a párod nem tud, nem akar veled jönni, mert ő nem szeret táncolni. Nyugodtan jöhetsz egyedül is, mert a fent említett figyelmesség még arra is kiterjed, hogy segítőket szervez be, így mindig mindenkinek van párja az órán. A segítők (Bálinthoz hasonlóan) végtelen kedves fiatalok. És az sem baj, ha hozzám hasonlóan, Te magad már csak lélekben vagy fiatal. Itt a kor nem számít. Az itt élő hangulat ilyen kicsinyes dolgokat eltöröl.

De nekem nem kell hinni! Keresd meg Bálintot, próbálj részt venni az egyik óráján! A fentiekre magadtól is rá fogsz jönni! :-)

Kajári Márta

További vélemények

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél naprakész lenni, tippeket kapni? Iratkozz fel a hírlevelünkre, értesülj elsőként a Vagabundo eseményekről, workshopokról és a hamarosan induló tanfolyamokról. A csoportjainknak természetesen küldünk egyéb tippeket és know-howt is, ezeket az információkat a megfelelő Facebook csoportokban keresd. :)