Fiesta! | Salsa Vagabundo

Fiesta!

A bulik adják meg a tánc igazi ízét. Élmények, szenvedély, udvariasság és figyelem.

Az igazi tánc

Az igazi tánc a táncos bulikban kezdődik, hiába tanulsz hosszú éveken át, igazán jó táncos csak akkor lehetsz, ha kipróbálod magad olyanokkal is, akiket nem ismersz.

Úriemberek

Egy táncos eseményen rendkívül fontos az, hogy egy férfi férfiként viselkedjen. Az udvarias felkéréstől a tánc megköszönéséig valamennyi íratlan szabály betartása kötelező.

Úrihölgyek

A párostáncok során nem mindig a szőke herceg fog felkérni táncolni, ilyenkor mindig tedd fel magadnak a kérdést, miért vagy a buliban? Táncolni jöttél vagy pasizni? Nem mindegy.

Vigyázz a lányra

Egy tánc során a lány odaadóan követi a fiút, így a vezető feladata lesz az, hogy megóvja őt az ütközésektől, úgy terelgesse és kisérje, ahogy a helyzet megkívánja.

Az igazi tánc

A tánctanulás egész folyamata önmagában is élvezetes és örömteli, a társaság és a jó hangulat uralja a légkört. Azonban a fejlődés teljesebb záloga a bulik élménye.

Valódi táncélmény

Az általunk is látogatott táborok kiváló lehetőség a kezdőknek, hogy kipróbálhassák magukat a táncban egy klassz kis tábor keretein belül. Haladó diákjainknak pedig egy jó lehetőség a jobb összekovácsolódásra és az ugrásszerű fejlődésre.

Pozitív hatások

A bulinak számtalan áldásos tulajdonsága ismeretes. A képességek, a tudás, egyensúly reflexek, semmi mással össze nem hasonlitható fejlődésnek indulnak. A tanultak "Húha, ezt így kell, aha!" élményként való megismerése a táncos igazi útja a fejlődés mezején. Nem kell bonyolult figura ahhoz, hogy élvezhessétek az együtt töltött időt. Szociális közösségi élményként, testi kommunikációként a táncos események kiemelt helyet kapnak a társasági igények között.

Egy jó buli után

Mikor éjszaka érsz haza, olyan fáradtan, hogy a tagjaid mozditása szinte lehetetlen feladatnak tűnik, pedig az energiaszinted mint millió áramkör pezseg a bőröd alatt. A szemed lehunyása és az "éjszakai" pihenés megkezdése legalább olyan lehetetlennek hat, mint a puha ágytól elválasztó 3 méter metétele. Ilyen érzés mikor egy igazán jó buliól hazaérve akaratlanul is a füledig ér a szád és biztosan tudod, hogy enélkül többé nem tudsz és nem akarsz élni!

Barátok, haverok, tisztelők és ivócimborák, gyönyörű nők, vidám igényes valódi tartalmas életre áhítozó társaság. Bizony lehetőség az új szerelemre, vagy a meglévővel való kapcsolat magasabb, teljesebb szintre való emelésére. A közös élmények, közös barátok szoros kapocsként fűzik össze a szeretőket valódi társakká.

A buli tehát remek alkalom a tanulásra, ismerkedésre és a bosszantó hétköznapok kapcsán felgyülemlett bosszúságok kieresztésére. Az alkolholos italok, kapcsolatba hozhatók ugyan a bulizással, sőt! Azonban egy táncos buli a bizonyos felső limit bevezetését is szükségessé teszi, ugyanis a masszív befolyásoltság bizonyosan ellehetetleníti a tánc élvezetét. A legszebb, hogy ezt a táncos saját bőrén érzi. A bulik vagy fiesták tehát egyedülálló alkalmat szolgáltatnak agy igényes szórakozásra, melynek nem feltétlenül az alkohol a főszereplője.

Az udvariasságról

"Egy úriember soha nem bánt meg senkit véletlenszerűen."Oscar Wilde

A tánc nem akkor kezdődik, amikor az első lépést lelépik, hanem a felkérésnél. A táncos rendezvényeken és bulikon a fiúk felkérik a lányokat egy (vagy táncstílusonként változó, lehet több is) táncra. Mondanunk sem kell, hogy a felkérések ódivatú "szabad egy táncra" stílusa ma is használatos, pont mint a tánc során, a lányt kézen fogva vezetve kérjük hogy kövessen minket. A tánc végén a táncot megköszönjük, majd keressük a következő partnert.

Egy táncos rendezvényen a legnagyobb sértés otthagyni valakit a parketten, de vannak olyan esetek amikor a helyzet ezt megköveteli. Hölgyeim, vegyétek észre ha a fiú túllép azon a ponton, határozottan engedjétek el és hagyjátok ott. Azt senki nem engedheti meg magának, legyen bármilyen jó táncos, hogy tiszteletlen legyen veletek.

Azonban... a lányok esetében sem nagyon illik (illetve nem célszerű) ránézésre visszautasítani a felkéréseket. Nem mindig a szőke herceg fog felkérni, te pedig táncolni jöttél. Ha egy jó 60-as bácsika felkér téged táncolni és te nemet mondasz, mert szerinted öreg, könnyen lehet, hogy életed egyik legjobb élményét szalasztod el épp. Miért? Mert a bácsika lehet, hogy régebb óta táncol, mint ahogy te megszülettél és olyan rutinnal és kifinomultsággal vezet, amiről mások csak álmodni mernek.

Ha lányként márpedig nem illik visszautasítani a felkérést, akkor fiúként egyenesen tilos! A lányok nem annyit táncolnak, amennyit szeretnének, hanem amennyit felkérik őket. Lehet hogy a lány már fél órája téged néz, tetszik neki, ahogy táncolsz, és szeretne egy számot táncolni veled. Összeszedi minden bátorságát, odasétál hozzád és félve megkérdezi - épp úgy, mint ahogy te is az első alkalommal, emlékszel, ugye? - hogy táncolhat-e veled. Légy férfi, mert az este nem csak rólad szól.

Figyelj a lányra

A táncos bulikban a férfi vezet, ezáltal őt terheli a felelősség is, hogy koordinálja a lánnyal frissen kialakított kétfős világukat a táncparketten. Figyelj arra, hogy merre fogtok lépni, mi az a figura amit megengedhetsz magadnak, de főleg, hogy mi az a figura, amit megengedhetsz a lánynak. Nem célszerű a leendő randidat belevezetni egy másik párba és monoklival hazaküldeni, ugye? Főleg egy nagyobb rendezvényen, ahol aztán van tömeg.

Még egy dolog. A lány veled táncol. Lehetsz nagyon jó, bizonyíthatod is, de vele foglalkozz. Azoktól akik nem figyelnek a partnerükre - egy igazi kubai buliban - úgy lenyúlják a lányt, mint a sicc - és Ő biztosan nem fogja bánni.

Vélemény

A tánctanárom, Noémi szakmai felkészültségét, könnyen emészthető oktatási stílusát és állandó vidámságát emelném ki, amiért jó szívvel tudom mindenkinek ajánlani őt.

Először édesanyámmal beszélgettem a táncról, ő mondta, hogy munkahelyi évzárók alkalmával az uraktól általában elvárják a hölgyek, hogy felkérjék táncolni. Én hallgattam rá, és körülbelül öt évvel ezelőtt beiratkoztam egy társas tánc tanfolyamra, ahová fél évig jártam. Mindeközben megismerkedtem a kubai salsával, és rögtön nagy kedvencem lett. Nekem a tánc, mint mozgásforma kifejezetten szimpatikus volt. Láttam benne egy újszerű kommunikációs formát is, és zeneileg is nagyon mást ad nekem, mint az európai popzene. Azt mondják, hogy egyetlen salsa szám alatt több minden történik, mint egy európai pop album alatt. Azt gondolom, hogy ez nagyon találó mondat. A salsa nekem felszabadultság érzését adja, a zenéjében pedig nagyon szeretem a lüktetést, a szenvedélyt.

A tánccsoportokat ajánlom mindenkinek, aki egy jó közösségben, barátságos, családias közegben szeretne lenni. A salsa elsajátítása során pedig korán sikerélményeket lehet szerezni, akár már pár hét alatt is, nem utolsó sorban egy kisebb nyelvleckét is kap az ember a figurák nevének megtanulásakor. A tánctanárom, Noémi szakmai felkészültségét, könnyen emészthető oktatási stílusát és állandó vidámságát emelném ki, amiért jó szívvel tudom mindenkinek ajánlani őt.

Gyerák Gergely

További vélemények

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél naprakész lenni, tippeket kapni? Iratkozz fel a hírlevelünkre, értesülj elsőként a Vagabundo eseményekről, workshopokról és a hamarosan induló tanfolyamokról. A csoportjainknak természetesen küldünk egyéb tippeket és know-howt is, ezeket az információkat a megfelelő Facebook csoportokban keresd. :)