Kizomba táncoktatás | Salsa Vagabundo

Kizomba táncoktatás

A kizomba egy igazán érzéki tánc, amit fantasztikus élmény táncolni, a megfelelő tudás birtokában valódi lelki táplálék.

A kizomba élmény

Egyedülálló érzékiséggel, világos kommunikációval és hangulattal bír, ez a különleges tánc. Nem túlzok ha azt mondom számos esetben narkotikus hatású.

Férfi és nő

A női és férfi szerepek különleges megvilágításának köszönhetően a Kizomba rendkívüli módon formálja az női identitást, míg a férfiak magabiztosabbá válnak.

Teljes szabadság

Ritmikai szabadság, döntések ezred másodperc alatt, finom utasításokra adott engedelmes válaszok. Nem egyszerű, de egyszerűen varázslatos.

Kényelmesen öltözz

Kérünk, hozz magaddal az órára benti cipőt, ami lehet magassarkú, de különösebben nem ajánlott. Kényelmes legyen és könnyed, ezek fontosabb szempontok.

A Kizomba egy igazán különleges tánc.

Nem csupán azért, mert annyi féleképpen lehet táncolni ahány táncosa létezik világszerte.

Emellett táncolni fantasztikus élmény a megfelelő tudás birtokában, valódi lelki táplálék. Kifejezi a tános lelki állapotát, saját belső énjét, mindezt teszi egy ritmusosan lüktető modern hangzásvilágú zenére (zene “családra”).

Napról napra változik és bár egy viszonylag fiatal stílusról beszélhetünk, máris komoly hagyományokkal bír. Afrikai eredettel bír, főképp angolai gyökerekkel, de érintett több környező ország is, ahogyan a Zöldfoki-szigetek. Zenei fúziók és modernizáció keresztül a műfajok közel átláthatatlan erdejét hozta létre. Már hallgatni is élmény, táncolni rá azonban valódi varázslat. Ritmusa könnyen felvehető jól követhető, ezzel együtt egy nehéz technikai táncról beszélünk. Mindkét fél részéről igényli egy ütemben a koncentrációt és a tudattól való elszakadást.

A tánc kommunikációjának pontosnak és egyértelműnek kell lennie, miközben a vezető teljes technikai és ritmikai szabadságot kap a tánc során. Magyarán szólva a tánc ritmusának gyorsítása, vagy lassítása (duplázás, felezés, negyedelés, stb.) van teljes mértékben a férfi táncos kezében.

Teljes szabadság a zenében

A vezető eldöntheti, hogy a zene melyik hangszerének ritmusát vagy hangulatát közvetíti a követő számára.

Tulajdonképpen legfontosabb feladata a nő teljes körű megóvásán túl, hogy lehető legtöbb finom játékon keresztül fordítsa le partnerének amit a zene mond neki. Igazából nehéz ezt szavakban visszaadni. Át kell élned a csodát, hogy biztosan tudd... létezik. A nő a precíz, határozott, mégis gyengéd vezetését azzal hálálja meg, hogy engedelmesen, önmaga feladásával, egészen különleges odaadással vonja bele magát a tánc élményébe. A lányok alkalmanként, egyszerűen elalszanak a vállunkon, miközben testük teljes kontrollját ránk hagyják.

Na szedjük össze; pontos precizitás, teljes ritmikai szabadság, teljes harmónia a partnerrel és a zenével egyszerre, és mindezt úgy, hogy még el is csendesítsem az elmémet, hogy élvezzem a zene lüktető hullámait egy csodás nimfával akinek a mozdulatait pontosan irányítom?! Na nem… DE :)

Folyamatosan fejlődő tánc

A kizomba műfaja annyira új, hogy még folyamatosan változik.

És mielőtt úgy gondolnád, hogy ehhez profi táncosnak kell lenni, mert nehéz, nos ez nem igaz. Alázatot, türelmet és nyitottságot igényel mindkét fél részéről ez igaz, viszont sok esetben teljesen kezdő szintről olykor könnyebb, mintha már néhány fajta táncnak a korábbi ismeretei, kisebb nagyobb mértékben befolyásolnák a (leendő) táncost a parketten.

Kinek jó? A választ mindenkinek, nem véletlen, hogy Horvátországban Európa egyik legnagyobb fesztiváljából, sziámi ikerként növi ki magát a műfaj a Bachatával karöltve, nagyjából külön egy hetes fesztiválja, amelyet szó szerint a világ minden tájáról, látogatnak Szingapúrtól New Yorkig. Ez azonban csak az egyik és csak talán a legnagyobb volumenű fesztivál, mely egy picit kimagaslik a kifejezetten a táncnak szentelt, és / vagy vegyes rendezvények, hétvégi táncesemények végeláthatatlan erdelyéből.

Igen, mondhatjuk, hogy divatos tánc és folyamatosan alakul. Rengeteget merít az R’n’B, Soul, Funk, Jazz hangulatvilágából, és újabban az elektronikus zenék vízióióból is átegengednek. Angolai, portugál, francia, belga (stb.) oktatók, valamint DJ-k tarkítják a palettát, akik a különböző stílusok képviseletében, különböző hangulatú bulikat és workshopokat prezentálnak. Mindenki megtalálhatja a neki tetsző zenét és táncos partnereket. A buliban gyakran fürtökben lógnak a lányok, olykor le is vadásznak egy-egy pasit maguknak, míg a férfiak cápaként korzózva róják a parkettet. Az ügyesebbek beosztják az energiát, mert a buli bizony addig tart, hogy fekvés előtt reggeli.

Követő és vezető

Nem feltétlenül nemek alapján tagozódik a tánc, sokkal inkább szerepkörök alapján. A női és férfi szerepköröket veszi alapul, de a tánc technikai szempontjából mindegy, hogy ki melyik szerepkört táncolja. Nem kell meglepődni a parketten egy a férfit vezető nő-t látva. Sem azon ha azonos neműek táncolnak együtt, főképp lányok, de olykor viccből egyik másik tanár is megpörgeti a kollégájukat, és ez nem azt jelenti, hogy a mindenütt létező fesztiválok, éjszakai bulijain, ne állnának mindkettőjüknél sorba a lányok (szó szerint).

Vélemény

Noémi, a salsa tanárunk a szívét-lelkét beleadja, ő igazán egy olyan táncos, aki képes átadni a tudását és a tánc szeretetét.

Nálunk az egész család imád táncolni! Egyszerűen, ha megszólal a zene, mi mindig mozgunk rá. Én jártam aerobikra, társas táncra, és körülbelül 4-5 évvel ezelőtt találkoztam először a salsával és rögtön a szívem csücske lett. Szeretem, mert szabad, kötetlen, hangulatjavító, érzéki és forró. Olyan energiákat szabadít fel bennem, amitől eltűnik a stressz, a feszültség. Amikor meghallom a salsa zenét, akkor nem is a fülemmel hallom, hanem inkább a testemmel. Erre vagy pontosabban ilyen fajta boldogságérzésre szerintem minden embernek szüksége van, nekem a tánc adja meg azt, hogy teljesen el tudom magam engedni.

Szerintem a kubai salsa érzését legjobban egy gyakorló órán vagy egy kötetlen salsa bulin lehet átélni, ezért, ha szeretnél egy teljesen új élményben részesülni, vagy ha szeretnéd, hogy a megjelenésed és a kedved gyökeresen átformálódjon, akkor találnod kell időt arra, hogy el gyere egy ilyen alkalomra. Itt Dunaújvárosban, ahová én járok Noémi, a salsa tanárunk a szívét-lelkét beleadja, ő igazán egy olyan táncos, aki képes átadni a tudását és a tánc szeretetét.

Ráczné Bogdán Erika

További vélemények

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél naprakész lenni, tippeket kapni? Iratkozz fel a hírlevelünkre, értesülj elsőként a Vagabundo eseményekről, workshopokról és a hamarosan induló tanfolyamokról. A csoportjainknak természetesen küldünk egyéb tippeket és know-howt is, ezeket az információkat a megfelelő Facebook csoportokban keresd. :)

Gázkazánok javítása, szerelése, karbantartása Budapesten!

Gázkazán javítás

Gázkazánok javítása, szerelése, karbantartása Budapesten!

Magas szinten foglalkozunk fűtésszereléssel, ezen belül is a kazánokkal, cirkókkal. Fix árakkal dolgozunk, gyorsan kiszállunk, ráadásul garanciát adunk a munkánkra! Több évtizedes tapasztalat van már a hátunk mögött, számtalanszor oldottunk már meg komoly feladatokat, így biztos lehet, hogy ha minket választ, akkor nem fog csalódni.