Reggaeton táncoktatás | Salsa Vagabundo

Reggaeton táncoktatás

A Reggaeton egy feszes ritmusos, nagy energiát igénylő tánc.

Reggaeton

A láb dobolni kezd, a cipőd táncra csábít, ha felcsendül a hangszórókból a reggaeton. Elsöprő lendület, az animációknak köszönhetően remek közösségi élmény is.

Izoláció mindkét nemnek

A mozdulatok szexisek és csábítóak jellemzően szabadok. Nőies és férfias módjai egyaránt vannak ugyanannak a korográfiáknak, melyek elemenként is használhatóak.

Egyszerűen tánc

A tánc önmagunk kifejezése, emellett különösen jótékony hatású testmozgás. Növeli a testünk feletti uralmat és fejleszti a mozgáskultúrát.

Kényelmes ruha

Kérünk hozz magaddal kényelmes, bokádat erősen tartó cipőt, melyet az utcán nem használsz, különösen a téli csapadékos évszakokra. A ruházat kényelmes legyen!

A reggaeton egy feszes ritmusos, nagy energiát igénylő tánc.

A Salsa Vagabundo a kubai salsa egyik rokon műfajaként foglalkozik a reggaetonnal.

A latin hip hop ágaként létrejött stílus, valószínűsíthetően Puerto Rico-ban gyökerezik, azomban kedvelt zenéje ez a térség (értsd kontinens) szinte valamennyi országának. Modern pimasz, helyenként agresszív és felfokozott.

A reggaeton egyenletes ritmusa éppoly kiváló bemelegítő bemozgató zenéje az óráknak mint amilyen jó az óra végeztével felcsendülő lágy kizomba zene a nyújtáshoz. A bemelegítés, vagy izoláció kiemelt fontosságú. Itt tanuljuk meg a tánchoz szükséges izmok mozgatását, külön kezelni egyes testrészeinket. Megkülönböztetni érzésben, hogy kintről, hogy nézhet ki, az ami belülről ilyennek tűnik.

Testtudat fejlesztés

Elképesztő mértékben fejleszti a test tudatot, a ritmusérzéket, zeneiséget valamint, a táncban megélt önbizalmunkat a fentiekből adódóan.

Rengeteg kiváló táncosa létezik a műfajnak itthon és a környező országokban egyaránt. A legtöbb reggaeton táncos valóban nő, de egy igazán jó férfi reggaeton táncos megfagyasztja a teremben a levegőt - minden tekintet keresi és álmélkodik, érdemes, hát a lehető legtökéletesebb szintre fejleszteni a tudásunkat ezen a téren is.

A közhiedelemmel ellentétben az idősebbeknek sincs okuk csüggedni, elvégre a tánc kortalan, és kornak megfelelő mértékben végezhetőek a mozdulatok (nem ugrál senki kézen állva :)), ellenben az összes kopó alkatrész nagyobb mobilitást kaphat a tánc során.

Nem véletlen, hogy különösen súlyos gerinc és mozgásszervi sérülések kivételével számos probléma és krónikus betegségek, esetén nem csupán nem tiltják de egyenesen javasolják a bárminemű táncot. Mindenki saját flexibilitásához, mozgékonyságához, hajlékonyságához igazítja a mozdulatok energiáját. Nem feltétlenül szerencsés, elvégre egy fiatalos energikus gyors táncról beszélünk és hip-hop-ról, de azért óvva intenék mindenkit! - “Nem csak a húszéveseké a világ!” - Sőt :)

Koreográfiák

A kizomba műfaja annyira új, hogy még folyamatosan változik.

A latin pop kultúra egyre szélesebb szeletét birtokolja a reggaeton, ilyen formán a bulik fénypontját jelenthetik a felismert ütemváltást követő animációk, melyek elsöprő hangulatot eredményeznek. Betanult koreográfiákkal, adjuk vissza a dalok sokszor nem különösebb ‘mély’ tartalmi mondanivalóját, beépítve gyakran (gyakran) a szexualitásra és a csábításra utaló mozdulat sorokat is. Mindezt cseppet sem közönséges sokkal inkább vicces formában.

Az órai bemelegítéseken túl ilyen formán a bulikban is teret kap a reggaeton vagy a cubaton, egyszerre pörgetve fel a hangulatot. Az ilyenkor használatos koreográfiákat és kemény izolációs munkát tanuljuk ezeken az órákon, ennél fogva a koreográfiák elsajátítása nem csupán képessé tesz az animáció pontos lekövetésére, de olyan tudás birtokába juttathat amely táncosként felbecsülhetetlen. Dinamika, lendület, látvány és tiszta energia. A reggaetont táncolóknak általában a páros táncokban nagyobb az önbizalmuk és merészebben vállalkoznak a megszokott dolgoktól való elrugaszkodásra - mondanom sem kell, hogy ez milyen mértékben növelheti a tánc élményét, izgalmát. Egy szó mint 100, ez a tánc maga a stílus.

Mit ad neked a Reggaeton?

Hogyan táncolj és mozogj úgy, hogy a kívánt hatást elérd.

Megtanulod, hogyan formálj egy szép kört, nyolcast a csípőddel vagy éppen a mellkasoddal vagy mindkettővel egyszerre, miközben a többi porcikád is stílust és eleganciát sugall.

Hogyan kell egy testhullámot vagy egy rázást esztétikusan, nem görcsösen megcsinálni.

Milyen lehetséges irányokban és kombinációkban tudod még mozgatni a törzsedet helyben, lépések vagy karmozdulatok közben.

Mik azok az apró mozdulatok, tartásbeli, járásbeli praktikák, amikkel ez az egész profi módon fog összeállni.

Milyen nyújtógyakorlatokra van még szükséged, hogy a mozgástartományod ne szűküljön be és valóban meg tudd csinálni ezeket a mozdulatokat. Részben ezen is múlik, ha darabosnak érzed a mozgásod.

Hogyan táncolj és mozogj úgy, hogy a kívánt hatást elérd, azonban mégse legyen esetlen vagy túl közönséges.

Hogyan építsd be ezeket abba a táncba vagy szituációba, ahova azt szeretnéd. Igény esetén kis koreográfiákat is elkészítünk, melyekből később könnyedén tudsz elővenni egy-egy részletet a tarsolyodból.

Vélemény

A tánctanárom, Noémi szakmai felkészültségét, könnyen emészthető oktatási stílusát és állandó vidámságát emelném ki, amiért jó szívvel tudom mindenkinek ajánlani őt.

Először édesanyámmal beszélgettem a táncról, ő mondta, hogy munkahelyi évzárók alkalmával az uraktól általában elvárják a hölgyek, hogy felkérjék táncolni. Én hallgattam rá, és körülbelül öt évvel ezelőtt beiratkoztam egy társas tánc tanfolyamra, ahová fél évig jártam. Mindeközben megismerkedtem a kubai salsával, és rögtön nagy kedvencem lett. Nekem a tánc, mint mozgásforma kifejezetten szimpatikus volt. Láttam benne egy újszerű kommunikációs formát is, és zeneileg is nagyon mást ad nekem, mint az európai popzene. Azt mondják, hogy egyetlen salsa szám alatt több minden történik, mint egy európai pop album alatt. Azt gondolom, hogy ez nagyon találó mondat. A salsa nekem felszabadultság érzését adja, a zenéjében pedig nagyon szeretem a lüktetést, a szenvedélyt.

A tánccsoportokat ajánlom mindenkinek, aki egy jó közösségben, barátságos, családias közegben szeretne lenni. A salsa elsajátítása során pedig korán sikerélményeket lehet szerezni, akár már pár hét alatt is, nem utolsó sorban egy kisebb nyelvleckét is kap az ember a figurák nevének megtanulásakor. A tánctanárom, Noémi szakmai felkészültségét, könnyen emészthető oktatási stílusát és állandó vidámságát emelném ki, amiért jó szívvel tudom mindenkinek ajánlani őt.

Gyerák Gergely

További vélemények

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél naprakész lenni, tippeket kapni? Iratkozz fel a hírlevelünkre, értesülj elsőként a Vagabundo eseményekről, workshopokról és a hamarosan induló tanfolyamokról. A csoportjainknak természetesen küldünk egyéb tippeket és know-howt is, ezeket az információkat a megfelelő Facebook csoportokban keresd. :)